Sääntöjä ja rikkeitä

Aiemmin tänään kirjoitin pidemmän pohdinnan, jossa hieman raapaisin myös sääntörikkeitä ja aloin niitä päntätä itsekkin, jotta tiedän mistä puhun.

Somessa herättää paljon porua kuiskaaminen, kun ei kuule mitä asukkaat sanovat. Säännöt Kaikki yritykset manipuloida ja/tai peittää/tukkia/sulkea mikrofoneja on ehdottomasti kielletty. Jos asukas yrittää kuiskata tai kommunikoida muulla tavalla niin, että Big Brother ei kuule tai ymmärrä häntä, asukasta voidaan rangaista.”

Sitten itse sääntöihin…

“1 – Tottele Big Brotheria.

8 – Noudata yleistä kuuliaisuutta. Käskyn saadessasi toimi ripeästi. “

Totteleminen on komsii komsaa, joissain asioissa totteleminen ei ole ollut kaikkien osalta itsestäänselvyys.. Puuttuuko auktoriteetti vaiko mikä.. Toinen on käskyjen toteutuksen ripeys, välillä tuntuu siltä, että mennään vähän niin ja näin ei ole mitään kiirettä.. Ehkä pitäisi vähän terottaa asiaa asukkaille.

“4 – Kaikki yritykset kommunikoida ulkomaailmaan on kielletty.”

Lähes jatkuvaa kommunikointia mm. asikkaille suunnattuna, sekä välillä muutoinkin. Ulkomaailma on kaikki BB talon ulkopuolinen maailma, joten kommunikoimista asikkaille tai muutoin siitä, että kyllä ne tietää miten pitää äänestää tms.. on kaikki kommunikoimista talon ulkopuoliseen maailmaan.. Miksi se sallitaan?

“6 -Päiväkirjahuoneen tapahtumat ja siellä puhutuista asioista kertominen muille asukkaille on kielletty, ellei Big Brother toisin lupaa tai määrää.”

Tuntuu vähän väliä olevan mainitaa, että mitä on puhunut pk:ssa. Mikä siitä on ollut sallittua (annettu lupa) ja mikä sammakoita on mahdoton sanoa kun ei ole suoraa tietoa milloin lupa on ollut, mutta tuntuu siltä, että monessa kohtaa on ollut luvattomia lipsauksia.

“7 -Tuotannollisista asioista ja tuotannon henkilöistä puhuminen on kielletty”

Näitäkin lipsahduksia sattuu aivan liikaa ottaen huomioon sen, että pian ollaan kauden puolivälissä ja vieläkään ei olla ymmäretty mikä on tuotannollista puhetta.

Säännön kohta “Makuuhuoneessa on sängyt. Sänkyjä ei saa siirtää. Niissä nukutaan niin päin kuin Big Brother on määrännyt.” on hivenen hämärä siitä, että tarkoittaako tämä myös sitä että nukkumisen pitäisi tapahtua nimenomaan sängyssä.. Monesti näkee asukkaita nukkumassa missä sattuu ilman, että niin on erikseen ohjeistettu (kuten esim. häkissä ohjeistettiin nukkumaan makuupusissa). Joskus tämä on ollut virheellistä, että ei nuku makuuhuoneessa, mutta en tiedä miten asia nyt on.

Osiossa “MIKROFONIN KÄYTTÖ” on huomautuksia siitä, että miten mikrofoni pitää olla ja lopussa “Asukkaiden on opeteltava viipymättä kaikki mikrofonin käyttöä koskevat rutiinit.” .. Miten asukkaat yhä unohtelevat mikrofonia ja mikrofoni on peitossa tms.. joka aiheuttaa kuulutuksia ja äänen toiston ongelmaa. Moni asukas on ollut neljä viikkoa ja loputkin vähintään yli viikon.

Tuotannolle olisi hyväksi nyt pohtia miten säännöt tulisivat asukkaille kirkkaammin selville ja niiden rikkomukset laskisivat. Nimen omaan pitäisi myös laittaa huomio siihen, että kuka rikkoo ja mitä, koska muuten asukkaat vain ovat “en minä ainakaan mitään riko” ja pahimmiksi rikkureiksi valitaan usein sellaisia joilla ei ole juurikaan rikkeitä, kun pahimmat rikkurit jatkavat sääntörikeitä ja livahtavat kuin koira veräjästä.

Itselle säännöt ovat yksi olennainen elementti ohjelmassa, siinä että sääntöjä rikkomalla ohjelma on yhtä sekamelskaa ja sitä ei ole enää kiva katsella millään tasolla. Mitä vähemmän puuttumista sitä enemmän on rikkeitä

Leave a Reply

Your email address will not be published.